Bir efsaneye göre Tükürük Köftesi hazırlanırken ele yapışan kıymayı kolayca çıkartmak için tükürüldüğü anlatılır. Bu gerçekten büyük bir hayal ürünüdür! Ayrıca bir diğer kulaktan kulağa yayılan söylentiye göre de dana veya koyun etinden yapılan Tükürük Köftesi hayvanına bağlı olarak tükrük bezleri katıldığı için Tükürük Köftesi adını almış.YALAN!
İşte ülkenin en meşhur köftesinin adının gerçek hikayesi!
Tükürük Köfte kokusu nerede, ne zaman alınırsa alınsın, herhangi bir hazır yiyecek kokusunun ürettiremeyeceği kadar tükürük üretimine neden olması nedeniyle bu ismi almış. Kokusuyla bile ağız sulandıran bu lezzet tadına bakıldığı andan itibaren vazgeçilmez bir hal alıyor.
Ama asıl konu Tükürük Köftesinin neden evde yapıldığında o kadar lezzetli olmadığı? Cevap ise kesinlikle psikolojik… Köfte ustaları kar yapabilmek için ekmeğin için soğanı ve yeşilliği boy koyarak köfteleri az koyuyorlar ve tadı damağınızda kalıyor. Ayrıca sokakta yenen her şey evde yapılanlardan çok daha lezzetli gelir. Pişirme derdi yok, masa toplama, bulaşık yıkama derdi yok…
Midye Dolma
Midye Dolma özellikle Mardinliler tarafından merdiven altlarında hazırlanır. Çapraz tahta ayaklar üstüne yerleştirilen tepsiyle sattıkları, kolonya şişesi icinde az limon/limon tuzu ve bol suyla yaptıkları karışımı üstüne sıktıkları tadına doyulmayan Midye Dolma temiz mutfaklarda asla sokakta satılanlar kadar lezzetli olmaz!
Kokoreç
‘Asla yemem’ diyenlerin bir kez tattıktan sonra müptelası olduğu, tüm sakatat ürünleri içinde en lezzetlisi olan Kokoreç’in en iyisi odun kömürü ateşinde yapılır. Şişten kesilen dilimler ateşin üstündeki tel ızgaraya yatırılıp ekmeğin içiyle üstüne bastırılır. Etten akan yağ kömüre damlayıp buharlaşır ve etin suyuyla ıslanmış olan ekmek tarafından emilir. Kokoreçe asıl tadını veren bu işlemdir. Kimyon+acı biberle servis edilir. Evde yapmakla uğraşılmaz, uğraşılsa da sokak tezgahlarındaki kadar lezzetli olmaz!
Tavuk Pilav
Yemeğin en lezzetlisinin sokakta satılanlar olduğunu düşünenlerin favori yiyeceği olan Tavuk Pilav, sokak satıcıları tarafından pirinci kavurarak ve içme suyu kullanarak yapılır. Dikkat ettiyseniz sokak pilavcıların arabalarında pilav, nohut ve tavuk eti ayrı durur. Pilavı müşterilerine hazırlarken, pilav içerisine nohut ve tavuk etini sonradan ilave eder, karıştırır. Çeşme suyu ile yapılan tuzsuz ayran ve içine su katılmış ketçap ile satılır.Yine psikolojik olarak sokakta satıldığı ve zahmeti olmadığı için evde yapılanlardan her zaman çok daha lezzetlidir.
Tulumba Tatlısı
Hem ucuz hem lezzetli olan Tulumba Tatlısı sokak satıcılarında taze, çıtır çıtır, şerbet dengesi iyi ayarlanmış olarak satılır. Şerbetli tatlı sevmeyenler bile sokak satıcılarında gördükleri zaman alırlar ve daha fazla yememek için aldıkları gibi yürümeye devam ederler. Eğer tezgahın başında durulursa bayılana kadar çekirdek gibi yenileceğini bilirler. Evde yapılan Tulumba Tatlıları da sokakta satılanlar kadar kolay, ucuz ve lezzetli olur lakin sokak satıcılarından alınanların tadı her daim damakta kalır.