Genellikle 2 yaş ve sonrasında başlayan tuvalet eğitimi nadiren de olsa bazen 18. ay gibi de başlayabilir. Burada çocuğun psikolojik olarak hazır olmasının yanı sıra kaslarının da buna uygun olması önemli. Çocuk, çeşitli denemelere rağmen kendini hazır hissetmiyorsa süreç yarıda kesilip tekrar denenebilir ve bu süreç 3 yaşına kadar uzayabilir. Eğer çocuk reddetmiyorsa tuvalet eğitiminde ısrarcı kalınarak sürecin sonuna da gelmek mümkün. Eğer çocuğunuz buna gerçekten hazırsa ve çabuk öğreniyorsa arada yaşanan kazalara aldırmayın ve sabırla devam edin. Bu dönemde çocuğunuzu beze veda etmeye hazırlamak için teşvik edici, cesaretlendirici olmalı ve onu asla zorlamamalısınız. Sürekli olarak yönlendirmek üzerinde baskı hissetmesine neden olabilir. Bu süreci anlatan resimli kitaplarla ya da çocuk şarkılarıyla onu teşvik edebilirsiniz.
Aslında bu daha eski zamanlardan kalan bir alışkanlık. Kışın sobalı evlerde çocuğun üşütme riski nedeniyle daha eski yıllarda tercih edilen bu yöntemin günümüzde çok da geçerliliği yok. Dolayısıyla yaz-kış anne ve çocuk ne zaman kendini hazır hissediyorsa eğitime o zaman başlanmalıdır.
Çocuğunuzun hazır olup olmadığını anlamak için onun tuvalete çıktığı saatleri kontrol edebilirsiniz. Genellikle sabah saatleri ve yemek sonrasıdır. Eğer bunun bir rutini varsa, çocuğunuz hep aynı saatlerde tuvalete çıkıyorsa o saatlerde onu tuvalete götürmelisiniz. Mesela; her yemekten sonra 5 dakika süre ile çocuğunuzu tuvalete oturtarak, tuvaletinin olup olmadığını kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Bu işlemin daha sevimli bir hale gelmesi için onun seçtiği bir lazımlığı satın alabilir ve banyoda istediği köşeye koymasına izin verebilirsiniz. Aynı şeyi tuvalet adaptörü için de yapabilirsiniz. Birlikte yapılan bir alışveriş onu motive edecektir.
Evin içinde ya da dışarı çıkarken ayırt etmeden tuvalet eğitimini hayatınızın bir parçası haline getirmeli ve bezi hiçbir şekilde takmamalısınız. Çocuğun yaşına ve gelişimine paralel olarak ortalama 2 saatte bir tuvalete götürerek çişi gelip gelmediğini kontrol ettirmelisiniz. Gece tuvalet eğitimine, gündüz tuvalet eğitimiyle aynı zamanda başlayabilirsiniz. Ancak geceleri de bez takmamanız gerektiğini unutmayın! Eğer çocuğunuz kreşe gidiyorsa tuvalet eğitimi orada da devam ettirilmelidir.
Her ikisi de tuvalet eğitimi için uygundur. Burada annelerin düşünmesi gereken şey; eğitim evin dışında da devam edeceği için özellikle kız çocuklarında ve kaka eğitimi sırasında lazımlığı dışarıya taşımak zor olacağından, klozet adaptörü kullanmak işinizi kolaylaştırır.